Goud is de barometer van de economie

Goud is de barometer van de economie

Sinds de financiŽle crisis van 2008 zijn veel mensen van mening dat de goudprijs als een soort barometer van de economie fungeert. De goudprijs tikte in augustus 2011 een record van boven de $1.900 per troy ounce aan en dit viel gelijk met de aanhoudende eurocrisis. Inmiddels is de prijs weer in stappen gedaald. Voor een troy ounce betaalden mensen de afgelopen maanden minder dan $1.400 per troy ounce. Als de goudprijs inderdaad een barometer is van vertrouwen, betekent dit dan dat het vertrouwen in de economie inmiddels is hersteld?

Dit is een oversimplificatie. Het kan gesteld worden dat mensen in tijden van aanhoudende onzekerheid goud kopen. In de jaren zestig ruilden overheden dollars in voor goud toen zij twijfelde aan het begrotingsboekje van de Verenigde Staten. Dit leidde tot een hogere marktprijs dan de officiŽle door de Verenigde Staten gedicteerde prijs. Dit eindigde toen de goudconversie hardhandig en eenzijdig werd beeindigd. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig grepen mensen naar goud ten tijden van oliecrises en torenhoge inflatie. Aan deze stijging van de goudprijs kwam een einde toen Amerikaanse centrale bankiers de rente sterk verhoogde. Daarmee temde zij de inflatie en daarmee onzekerheid voor consumenten wereldwijd.† Sinds 2003 stijgt de goudprijs wederom in tijden van aanhoudende onzekerheid. Is de goudprijs een barometer? Is er een einde gekomen aan onzekerheid?

Aan de hand van eerdere lange stijgingen van de goudprijs zou er gesteld kunnen worden dat er een verhouding is tussen onzekerheid en de goudprijs. De goudprijs is echter zeer volatiel en daarom houdt de relatie alleen op lange termijn stand. Tijdens de financiŽle crisis van 2008 daalde de goudprijs hard. Terwijl, dit juist een periode was van enorme onzekerheid. Ook in eerdere lange periodes waarin de goudprijs steeg had de prijs te maken met hoge volatiliteit. De recente daling van de goudprijs zou dan ook eens kortstondig kunnen blijken in een langere periode van stijgende goudprijzen. Kortom, de prijs van goud is volatiel en laat zich moeilijk voorspellen.

RSS Feed voor deze category RSS feed
Meer relevant nieuws

Reageren op dit artikel

Nieuwsarchief

augustus 2013
m D w d v Z Z
« jul   sep »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Recent Comments

  • bram: vergeten erbij te zetten; mijn gewicht is 78kg. lengte is 1,82 en ben net 18jaar.
  • bram: hallo, ik sport gemiddeld 15 tot 20uur per week 3x hardlopen, 7km,5km, 15km. 4x kickboksen 1,5uur. 5x fitness...
  • Broodtrommel: Een kwalitatieve broodtrommel is erg belangrijk om je gezonde boterhammen en fruit mee te nemen. Er...
  • Marco: Ik pas begonnen met rokken dragen dankzij een vriendin van me die mode styliste is, en ze zei dat rokken voor...
  • Silvia: borst make up tips

Lees meer Eten & Drinken

Waar moet je opletten bij het inrichten van een pop-up restaurant

Geplaatst op 30 maart 2017
 
Waar moet je opletten bij het inrichten van een pop-up restaurant
Vandaag de dag hebben we een ruime keus in restaurants waar je een lekker hapje kunt gaan eten. In Nederland kennen we verschillende soorten restaurants zoals bijvoorbeeld top-, luxe-, fast-, casual- of fastfood en sinds korte tijd ook de pop-up restaurants. Gezellig met het gezin uit eten gaan doen we steeds vaker en dat komt […] ...
Lees meer Lees meer
 

01-aug 16:14 » Je eigen restaurant beginnen
28-apr 10:41 » Handen†drogen†in†uw†horeca†zaak†of†thuis

Lees meer Financieel

Helemaal hip, je eigen website maken! Of je laat hem natuurlijk gewoon maken

Geplaatst op 13 maart 2017
 
Helemaal hip, je eigen website maken! Of je laat hem natuurlijk gewoon maken
Een website stelt je in staat om je klantenkring te vergroten. We leven in een tijd dat we als bedrijf eigenlijk niet meer zonder kunnen, want loop je klanten mis als je niet vindbaar bent op het internet. Waar we vroeger een brochure ontwierpen en opstuurde is deze nu vervangen door een website. Een website […] ...
Lees meer Lees meer
 

23-jan 15:57 » Je uitvaart persoonlijk maken
10-nov 10:33 » Creatieve visitekaartjes

Lees meer Entertainment

Hoe maak je van een feest een echt chique evenement

Geplaatst op 13 maart 2017
 
Hoe maak je van een feest een echt chique evenement
Valt er binnenkort iets te vieren en word je moeder 50 of trouwt je nicht, is je collega 25 jaar bij de zaak of wil je misschien de liefde van je leven een aanzoek doen? Hoe leuk is het om dan zelf in de actie te gaan en er een echt groot en chique evenement […] ...
Lees meer Lees meer
 

30-jun 10:53 » Spannende avonden beleven?
04-mei 14:22 » Originele muzikale incentives

Cadeaus & Geschenken

Kleurrijk speelgoed voor de jonge kinderen

Geplaatst op 04 september 2017
 
Kleurrijk speelgoed voor de jonge kinderen
Waar is de tijd gebleven, dat kinderen van jongs af aan lekker spelen met zelf gemaakte speelgoed. Speelgoed uit een oude kist halen en uren hiermee spelen, dat is er tegenwoordig bijna niet meer bij. Het zijn de iPads die overheersen, lekker makkelijk, je hoeft als ouders alleen je kind nog te voorzien van eten […] ...
Lees meer Lees meer
 

23-aug 15:18 » Boeken over spiritualiteit
11-mei 11:09 » Spannende avonden beleven met een dildo