Teveel trainen is niet goed!

Teveel trainen is niet goed!

Het is weer lekker weer, je zomerkleding kan weer uit de kast en je hebt helemaal zin om ervoor te zorgen dat je er ook weer prachtig uitziet in je zomerse outfit. Trainen dus! Maar kijk je wel een beetje uit? Teveel trainen is namelijk helemaal niet zo goed voor je!

Op MSN.com lezen we dat je gemakkelijk kunt ‘overtrainen’. Wat ‘overtrainen’ precies is, is niet duidelijk te zeggen. Wat voor de een teveel is, kan voor de ander prima zijn. Of je teveel sport zul je dus moeten proberen zelf te bepalen. Maar waarom is teveel trainen niet goed? Hoewel sporten gezond is, is het belangrijk dat je ook regelmatig rust neemt. Als je dat niet doet, dan hoopt de energie zich in je lichaam op en hier zul je eerder moe van worden dan energiek.

Moeheid is dan ook een van de eerste symptomen van teveel sporten. Andere symptomen waar je na verloop van tijd last van kunt krijgen zijn spanningen, irritatie, verminderde eetlust, rusteloze nachten, meer pijntjes, mindere prestaties en een verminderd libido. In ernstige gevallen kun je zelfs last krijgen van depressies, langdurige spierpijnen en – voor vrouwen – een onregelmatige menstruatie.

Je weet vaak pas of je teveel sport, als je het ook daadwerkelijk doet en last krijgt van de symptomen. Houd daarom met name het eerste symptoom, moeheid, goed in de gaten en probeer na iedere dag sport in ieder geval één rustdag te houden. Want wel blijven sporten is natuurlijk het devies; je gezondheid is een groot goed!

RSS Feed voor deze category RSS feed
Meer relevant nieuws

4 Reacties » Teveel trainen is niet goed!

 1. Liselotte schreef:

  Hallo,
  ik ben 13 jaar en judo 3 keer in de week 1 uur lang. Het zijn intensieve trainingen tegen volwassenen met een groter lichaamsgewicht en krachtniveau, hierdoor moet ik erg hard werken. Verder doe ik extra gym uren dat is voor mij 4 en een half lesuren in de week van 50 minuten. Ik fiets 5 dagen in de week 2 keer op een dag 1 kwartier naar school op een flink tempo. Verder ben ik een erg druk persoon, ik fiets van oost naar west en spring de hele dag op en neer. Maar mijn lichaam begint steeds meer te protesteren en mijn vraag is dus of ik overtrain? Het kan natuurlijk ook liggen aan dat ik in de puberteit zit en mijn lichaam andere eisen stelt.
  groetjes liselotte

 2. Emma schreef:

  Hee,

  Zelf turn ik intensief. Dit kost me 12 uur in de week. Ook acrogym vergt redelijk wat tijd, 10 uur er nog eens bij.
  Iedere dag loop ik 2 uur hard, fiets ik 30 km naar school en doe ik ’s nachts nog krachttraining.
  Ik heb een aangepast schoolrooster aangezien het anders niet vol te houden is.
  Steeds ga ik over mijn pijngrens heen, verleg ik andere grenzen. Dat geeft een ontzettende kik.
  Heb al tijden last van ernstig overbelaste gewrichten, ontstekingen, kneuzingen, spierscheuren, verrekkingen etc.
  Dus een tip, sport voldoende maar doe het verstandig. Leer je eigen grenzen kennen en overschrijd ze niet.
  Zelf train ik nog gewoon door, omdat ik niet kan stoppen. Geen pretje om iedere nacht bijna niet te kunnen slapen van de pijn en steeds meer pijnstillers in moeten nemen tegen de pijn.

  Groetjes, Emma.

 3. bram schreef:

  hallo,
  ik sport gemiddeld 15 tot 20uur per week
  3x hardlopen, 7km,5km, 15km.
  4x kickboksen 1,5uur.
  5x fitness (45min krachttraining 2 spiergroepen)
  verder zwem ik 1uur per week.
  1 voetbaltraining van 1,5ur en 1 voetbalwedstijd.

  hoe weet ik nu of dit teveel is of niet?

 4. bram schreef:

  vergeten erbij te zetten; mijn gewicht is 78kg. lengte is 1,82 en ben net 18jaar.

Reageren op dit artikel

Nieuwsarchief

Recent Comments

 • bram: vergeten erbij te zetten; mijn gewicht is 78kg. lengte is 1,82 en ben net 18jaar.
 • bram: hallo, ik sport gemiddeld 15 tot 20uur per week 3x hardlopen, 7km,5km, 15km. 4x kickboksen 1,5uur. 5x fitness...
 • Broodtrommel: Een kwalitatieve broodtrommel is erg belangrijk om je gezonde boterhammen en fruit mee te nemen. Er...
 • Marco: Ik pas begonnen met rokken dragen dankzij een vriendin van me die mode styliste is, en ze zei dat rokken voor...
 • Silvia: borst make up tips

Lees meer Eten & Drinken

Waar moet je opletten bij het inrichten van een pop-up restaurant

Geplaatst op 30 maart 2017
 
Waar moet je opletten bij het inrichten van een pop-up restaurant
Vandaag de dag hebben we een ruime keus in restaurants waar je een lekker hapje kunt gaan eten. In Nederland kennen we verschillende soorten restaurants zoals bijvoorbeeld top-, luxe-, fast-, casual- of fastfood en sinds korte tijd ook de pop-up restaurants. Gezellig met het gezin uit eten gaan doen we steeds vaker en dat komt […] ...
Lees meer Lees meer
 

01-aug 16:14 » Je eigen restaurant beginnen
28-apr 10:41 » Handen drogen in uw horeca zaak of thuis

Lees meer Financieel

Helemaal hip, je eigen website maken! Of je laat hem natuurlijk gewoon maken

Geplaatst op 13 maart 2017
 
Helemaal hip, je eigen website maken! Of je laat hem natuurlijk gewoon maken
Een website stelt je in staat om je klantenkring te vergroten. We leven in een tijd dat we als bedrijf eigenlijk niet meer zonder kunnen, want loop je klanten mis als je niet vindbaar bent op het internet. Waar we vroeger een brochure ontwierpen en opstuurde is deze nu vervangen door een website. Een website […] ...
Lees meer Lees meer
 

23-jan 15:57 » Je uitvaart persoonlijk maken
10-nov 10:33 » Creatieve visitekaartjes

Lees meer Entertainment

Hoe maak je van een feest een echt chique evenement

Geplaatst op 13 maart 2017
 
Hoe maak je van een feest een echt chique evenement
Valt er binnenkort iets te vieren en word je moeder 50 of trouwt je nicht, is je collega 25 jaar bij de zaak of wil je misschien de liefde van je leven een aanzoek doen? Hoe leuk is het om dan zelf in de actie te gaan en er een echt groot en chique evenement […] ...
Lees meer Lees meer
 

30-jun 10:53 » Spannende avonden beleven?
04-mei 14:22 » Originele muzikale incentives

Cadeaus & Geschenken

Kleurrijk speelgoed voor de jonge kinderen

Geplaatst op 04 september 2017
 
Kleurrijk speelgoed voor de jonge kinderen
Waar is de tijd gebleven, dat kinderen van jongs af aan lekker spelen met zelf gemaakte speelgoed. Speelgoed uit een oude kist halen en uren hiermee spelen, dat is er tegenwoordig bijna niet meer bij. Het zijn de iPads die overheersen, lekker makkelijk, je hoeft als ouders alleen je kind nog te voorzien van eten […] ...
Lees meer Lees meer
 

23-aug 15:18 » Boeken over spiritualiteit
11-mei 11:09 » Spannende avonden beleven met een dildo